白癜风传染人吗 https://m.39.net/pf/a_4512728.html 原创沈嘉禄海上梦叠
作者:沈嘉禄
改编、朗读:牛美华
端午节,对中国人来讲也是一个重要个节日,除脱吃粽子、划龙舟、挂艾草、佩香囊,还要吃“五黄”。所谓“五黄”,就是黄鱼、黄鳝、黄瓜、咸蛋黄、雄黄酒,据讲,吃了五黄可以避五毒。还有一种说法更加讲究:“五月五,五黄三白过端午。”五黄之外还要吃三白:茭白、咸鸭蛋个蛋白、白切肉。
后来,有关部门认为雄黄就是四硫化四砷个俗称,伊是橘黄色粒状固体或橙黄色粉末,加热后勒空气当中容易氧化为三氧化二砷,也就是令人毛骨悚然个砒霜,所以雄黄是勿能吃了。我小辰光倒是吃过雄黄酒、雄黄豆,倒也一勿小心幸存下来了。
“五黄”当中个黄鱼,本来是寻常之物,现在倒是价值千金,一般人吃勿起了。所以也有人以黄豆芽代替,搿能一来,小日脚一记头就黯淡下去了,真叫人情以何堪啊!
我小辰光,菜场里个大黄鱼卖得邪气便宜,两三角一斤,我伲屋里也常庄吃个,姆妈清理大黄鱼,会得扯脱鱼头皮,让血水渗出来,烧熟以后就勿会得有腥味道。姆妈欢喜吃鱼头,还会得从嘴巴里向吐两块小石头出来,莹白如玉,蛮好白相个。姆妈讲:搿就是鱼脑石,所以大黄鱼也叫“石首鱼”,搿两块小石头也是一味中药唻。小黄鱼没石头,就比大黄鱼笨。
上海弄堂人家过去有句骂人闲话:“黄鱼脑子”,就是指伊些脑筋勿转弯个朋友。
大黄鱼个珍贵,还勒伊有绵软肥厚个鱼膘。烹饪辰光整条鱼一道加持,交关好吃,勒口感浪与紧实个鱼籽有同工异曲之妙。但是,饭店里个厨师也会得单独处理伊,有趟,我勒淮海东路鸿兴馆个厨房里看到,墙浪向白颜色个瓷砖浪贴了几十条黄鱼个膘,慢慢叫风干成为了半透明状。师傅告诉我,等到年底一道拿下来,摆到油锅里去炸到发泡,就可以做三鲜鱼肚羹了。
黄鱼属鱼纲、石首鱼科。勒中国个海错图版当中,黄鱼有大小之分,大黄鱼又叫大黄花、大金龙、大鲜、黄瓜,一般长度为40厘米到60厘米。小黄鱼又叫黄花鱼、小春鱼、小鲜,从长相浪看,小黄鱼是大黄鱼个迷你版,长度勿超过20厘米。捕捞大黄鱼是要讲究辰光个,夜里向捕捉,黄鱼出水以后金光闪闪,富贵而华丽,要是勒日里向捕捉,就呒没迭个颜色了。所以捉黄鱼是邪气辛苦个。
但是黄鱼蛮容易臭脱个,所以“绿眉毛”渔船出海前要备足冰块。黄鱼进舱,马上要撒一层冰块压牢,勒渔市浪,大黄鱼有个别名叫:“冰鲜”。一时头浪向来勿及冷处理,渔民就简单加工,从背脊处剖开以后加粗盐暴腌,挂勒桅杆浪经海风吹个两三日,就成了黄鱼鲞。勿剖而制成个白鲞更加高级,称为郎君鲞,是鱼鲞当中个白富美。
以前,勒上海个宁波馆子里,像西藏中路个甬江状元楼,咸菜大汤黄鱼是一款长销勿衰个经典名菜。一斤多个大黄鱼,弄清爽以后沥干,下油锅两面煎黄,加生姜片搭葱结,还有黄酒、盐适量,再加开水两大碗,大火烧开以后转中火,炖十几分钟后出锅,汤色奶白,黄鱼头尾勿散,味道邪气鲜个。上世纪八十年代末我还到甬江状元楼去吃过饭,后首来西藏中路拓宽,拆脱了。
甬江状元楼还有几道大黄鱼佳肴,譬如:苔条拖黄鱼,厨师用苔菜切成细末,搭面粉拌成稀糊状,将黄鱼切成直条,裹牢面糊摆到油锅里去煎到酥脆,鲜香酥腴,是一只老有风味个下酒小菜,小囡空口吃也老过念头个。现在有交关人欢喜吃英国个炸鱼薯条,但要是搭苔菜拖黄鱼一比么,就要差好几条横马路唻。
再讲回来,上海弄堂人家个家常风味,也是以咸菜大汤黄鱼个款式占据主导地位个。
上海人侪晓得,蹲守勒小菜场一角、姿态最最谦卑个咸菜,是最能提升大黄鱼个品质个。红烧大黄鱼、清蒸大黄鱼、糖醋大黄鱼、荠菜黄鱼羹,还有级别最高个松鼠大黄鱼,侪是经济实惠、风味卓绝、为上海人争得面子个待客佳肴,但搿些身段,勒咸菜大汤黄鱼面前头侪相形见绌。
咸菜大汤黄鱼个鲜,是热烈奔放、无拘无束、坦坦荡荡、载歌载舞个,就像一个阅人无数个美女,本身已然是玉树临风,又懂得哪能勒最有效个辰光里向用最简洁晓畅个语言、最生动活泼个表情来传递浓浓个感情。
勒老长个一段辰光里向,咸菜大汤黄鱼就成为了上海人家个一款基础味道,咸、香、鲜,鱼肉与浓汤,还有越嚼越鲜个咸菜梗子,侪是一竿子插到底个享受,沉淀勒碗底个细碎渣渣头也勿能浪费。每一汤匙送到嘴巴里去,侪搭牙齿、舌尖还有食道无比妥帖个抚慰,悠长个回味可以一直持续到初夏静夜、弥漫勒栀子花香个梦里向去。
若干年以后,思南路浪个阿娘咸菜黄鱼面一炮打响,成为了一款极具上海风味个国民小食,连得米其林也郑重其事个给予推荐评价。要是阿娘用红烧小黄鱼或者糖醋小黄鱼来配一碗阳春面个说话,火得起来伐?
上世纪七十年代以后,大黄鱼几乎是绝迹了。进入新生世纪以后又出现了,不过基本浪侪是养殖个。养殖个大黄鱼与记忆当中个味道相差忒远了,伊好像是另一个物种,或者讲是来自十分遥远个另一个星球浪个。现在,围网养殖技术有了明显提升,养殖大黄鱼当中也出现了高品质个货。所谓高品质么,就是最大限度个接近野生大黄鱼。搿里向涉及到交交关关专业问题,暂时按下勿表。
搿几年,我太太也经常买回来养殖大黄鱼,超市里有几十元一条个,也有一百多元一条个,伊一般选看上去顺眼个,价钿贵一眼也只好接受,以糖醋、红烧、清蒸、糟溜为主。只是勿敢搭咸菜一道烧一镬子浓汤,我晓得,养殖个货色还勿足以担当唤醒味觉记忆个重任,直到碰着了“闽东壹鱼”。
有趟,我勒北京东路一家饭店里吃到一道咸菜大汤黄鱼,一到嘴巴里向就像触电一样瞪圆了眼睛:迭个再是姆妈个味道呀!问过厨师,再晓得是用“闽东壹鱼”半野生大黄鱼做个。但“闽东壹鱼”大黄鱼专供饭店、酒家,勿设零售店,也呒没网购,要体验迭个味道啊,只好到进货饭店里去了……
作者:沈嘉禄
朗读者:牛美华
原标题:《初夏时节,应有咸菜大汤黄鱼》